SMARTBIOCONTROL - Portefeuille de projets - Plateforme transfrontalière de recherche et de formation pour la promotion du biocontrôle des agents phytopathogènes
De nieuwsbrief van Maart 2021 is nu beschikbaar via de volgende link:
https://mailchi.mp/clubster-nsl/newsletter-projet-smartbiocontrol-673312?e=%5bUNIQID%5d
PRESENTATIE VAN DE RESULTATEN VAN HET SMARTBIOCONTROL PROGRAMMA:
26 partners van universitaire laboratoria, onderzoekscentra en telerscoöperaties besloten hun competenties te bundelen om nieuwe biomoleculen te ontdekken, die in wezen tot de lipopeptidefamilie behoren en die in staat zijn om verschillende terugkerende ziekten efficiënt te bestrijden in onze teelten en dit met respect voor de natuur.
Na 4 jaar werk zijn de veelbelovende resultaten verlicht met betrekking tot het potentieel van lipopeptiden voor de bescherming van gewassen.
Deze conferentie is bedoeld om u een snelle blik op het project te geven, de resultaten van de experimenten, de geleerde lessen, de gebruiksadviezen en de komende proeven te presenteren.
PROGRAMMA :
Klik op deze link voor meer informatie
|
Het portfolio van projecten INTERREG SMARTBIOCONTROL heeft het plezier u uit te nodigen voor zijn slotevenement dat zal plaatsvinden op 10 december 2020. Afhankelijk van de huidige sanitaire condities, zal dit evenement doorgaan op 3 verschillende sites (Lille, Gembloux en Kruishoutem (PCG)) met streaming; of via videoconferentie.
In de afgelopen 4 jaar heeft dit portfolio van grensoverschrijdende projecten zich gericht op het ontwikkelen van nieuwe en effectieve oplossingen voor de bestrijding van vele plantenziekten door middel van een biocontrole aanpak die respectvol is voor de natuur.
In de voormiddag zullen de volgende onderwerpen aan bod komen:
In de namiddag zal één van de portfolioprojecten, het BIOPROTECT-project, de resultaten voorstellen van de biocontrole experimenten in de serre en op het veld, met de nadruk op pathosystemen die specifiek zijn voor aardbei, appel, wortel, prei, sla en tarwe.
Het definitieve programma zal u binnenkort worden meegedeeld.
De aflevering van Libramont on Tour kwam uit op 15/10/2020.
De crew van Libramont on Tour kwam een aflevering opnemen in Gembloux Agro-Bio Tech!
Hier kan u enkele foto’s terugvinden (© Libramont On Tour)
Tijdens de sanitaire crisis werd ons zesmaandelijks symposium online gehouden!
MONDAY, JULY 6, 2020
08h30 – 8h40 Introduction by Philippe Jacques
08h40 – 9h15 Main results of BIOSCREEN
09h20 – 9h55 Main results of BIOPROD
10h00 – 11h00 Portfolio Counsel
11h00 – 11h35 Main results of BIOPROTECT
11h40 – 12h15 Main results of BIOSENS
12h20 –12h30 Closing remarks
Smartbiocontrol neemt deel in de categorie ” Industrial transition for a Smart Europe”.
Aarzel niet om ons project te steunen door op ons te stemmen!
Hoe kan ik stemmen?
Ga naar: https://regiostarsawards.eu/
Zoek het project Smartbiocontrol
Klik op het hartje naast het project!
Op 5 februari werd het Smartbiocontrol symposium gehouden bij Materia Nova in Mons.
De newsletter van BIOPROD is nu beschikbaar op het volgende adres:
https://mailchi.mp/clubster-nsl/projet-bioprod-newsletter-4-fr-032020
Op 29 juni 2019 was Biocomgest aanwezig op de landbouwbeurs van Libramont (Philippe Jacques & Jenny Neukermans).
04-06-2019 – Smartbiocontrol symposium + bezoek aan PCG
Op 4 juni 2019 werd er weer een tweejaarlijks smartbiocontrol symposium gehouden, deze keer in het PCG in Kruishoutem.
Tijdens deze dag werden de wetenschappelijke resultaten van dit semester van de 4 projecten gepresenteerd.
in de namiddag vond een bedrijfsbezoek plaats van het PCG.
Hieronder enkele sfeerfotos.
Newsletter BIOPROD
De derde nieuwsbrief van het BIOPROD kan via de volgende link consulteren:
https://us3.campaign-archive.com/?e=[UNIQID]&u=94a194a3f00e507070c502d58&id=e4be99a053
06-02-2019 – Smartbiocontrol symposium
Op 6 februari 2019 werd in Reims het 3e Smartbiocontrol symposium georganiseerd.
De eerste resultaten werden gepresenteerd.
Hieronder enkele foto’s:
De Landbouw-, bosbouw- en agrovoedingsbeurs van Libramont is de grootste openluchtbeurs ter wereld. Elk jaar verwelkomt ze bijna 220 000 bezoekers, 800 exposanten en 5000 merken op een terrein van 300 000 m². Libramont vindt elk jaar plaats tijdens het laatste weekend van juli. In de oneven jaren wordt het gevolgd door Demo Forest en om de vier jaar door de Internationale dag van het gras. Libramont is de meest gezellige van alle vakbeurzen. Het is een buitengewoon uitstalraam van de landelijke wereld, waarvan de beurs vele facetten belicht: machinebouw, veeteelt, bossen, agrovoeding, tuinbouw, groenteteelt, civieltechnische werken, of onderzoek, onderwijs en cultuur. SmartBiocontrol was aanwezig
NEWSLETTER BIOPROD
Op het moment van het Ecophyto plan, de politieke en de media opschudding over de verlenging van de licentie voor glyfosaat en de grote maatschappelijke debatten die een trage besef van de bevolking teweegbrengen, wenst een groep mannen en vrouwen iets teweeg te brengen. Deze estheten, onder leiding van een visionaire professor Philippe JACQUES, gaan vooruit met een idee, het lipopeptide!
In feite wordt wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd in onze laboratoria in Noord-Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen om aan te tonen dat deze lipopeptiden geproduceerd door de genera Bacillus spp of Pseudomonas, alsook deze bacteriën zelf, de ideale kandidaten zijn als bio-pesticiden met een antischimmelwerking.
Binnen een paar maanden zal de lente weer in het land zijn en we verwachten in deze periode onze wetenschappelijke zekerheden te bevestigen over het feit dat we ten volle kunnen deelnemen aan de groene (r)evolutie die onze velden overwint om zo een mooie toekomst te garanderen voor toekomstige generaties.
De context
Op dit moment worden grote hoeveelheden chemische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt in de landbouw. Deze synthetische producten zorgen voor voldoende productie en dit tegen lagere kosten om zowel de markt als de consument tevreden te stellen. De gezondheidsrisico’s die inherent zijn aan sommige van deze producten worden slecht beoordeeld en ongepast gebruik kan zowel risico’s voor het milieu als voor de gezondheid van de mens opleveren. Zich bewust van dit probleem, heeft de Europese Unie maatregelen genomen en heeft zich geëngageerd voor een harmonisatie van de voorwaarden en procedures voor toelating van gewasbeschermingsmiddelen om het milieu en de volksgezondheid te beschermen. Alsook verplicht een Europese richtlijn een geïntegreerde gewasbescherming sinds 2014.
In het kader van het Interreg project BIOPROD, onderdeel van het project portfolio SMARTBIOCONTROL, zijn verschillende multidisciplinaire acties genomen in samenwerking met alle partners met als doel de productie van moleculen van belang (lipopeptiden) en nuttige micro-organismen voor gebruik in het veld.
Deze acties worden hieronder beschreven:
Een overzicht
Het BIOPROD-project bestaat uit vele werkpakketten, variërend van de productie tot de technische en economische validatie de opbouw op pilootschaal. Laat u begeleiden door dit uitgebreide overzicht van het hele project.
Productie
De productie van lipopeptiden is gebaseerd op fermentatie in een vloeibaar medium. De parameters van de cultuur moeten een belangrijke productie stimuleren van de moleculen van belang door de bacteriën. Deze parameters zijn van fysieke aard (temperatuur, roering en debiet van verluchting) of van chemische aard (O2, pH, substraat).
Een van de factoren die de productie van lipopeptiden beperken is typisch de beschikbaarheid van opgeloste zuurstof in het kweekmedium, hetgeen noodzakelijk is voor het aërobe metabolisme van de bacterië. De universiteit van Lille en de firma Lipofabrik voeren momenteel haalbaarheids- en modelleringsstudies uit over de productie van lipopeptiden in bioreactoren. De eerste resultaten zijn overtuigend en zullen u binnenkort worden onthuld tijdens een wetenschappelijke communicatie, die u kunt terugvinden op onze website van het SmartBioControl-portfolio.
De tweede factor die de productie beperkt is het kweekmedium. Het moet een voldoende aantal elementen bevatten. De twee belangrijkste zijn koolstof en stikstof. Voor valorisatie van de industriële coproducten is het mogelijk om deze als fermentatiemedium te gebruiken. Bij vloeibare gisting is één van de bekendste de melasse (suikerstroop) van de suikerindustrie. Lipofabrik onderzoekt de bijproducten van maïs, tarwe, erwten en aardappelen. Lille 1 voert intussen proeven uit over de optimalisatie van de samenstelling van het kweekmedium. De experimenten hebben betrekking op verschillende koolstofbronnen (glucose, glycerol, …) en stikstofbronnen (glutaminezuur, arginine, …).
Formulering
Het Bioprod-project staat voor veel uitdagingen en deze van de formulering is daar een integraal onderdeel van. De werkzaamheid van lipopeptiden op het veld is gebaseerd op de toevoeging van adjuvantia of zelfs een inkapseling.
De samenstelling; actieve molecules (uit het project Bioscreen) plus adjuvantia wordt getest als inductor van plantverdedigingen op tarwe, sla, tomaat en aardappel. De eerste observaties richten zich op de fysisch-chemische eigenschappen, bevochtiging en behoud van de biologische activiteit van het actieve molecule. De bevochtigingseigenschap is essentieel in het geval van sproeien tijdens een behandeling op het veld.
Inkapseling komt tussenbeide voor het behoud van nuttige micro-organismen. Momenteel test de UCL (Université Catholique de Louvain) verschillende formuleringen van microbeads op een aardbeiplant besmet met Phytophthora infestans alsook de levensvatbaarheid van micro-organismen in maismicrobeads. De observatie van conservatie heeft betrekking op korte termijn (1 maand), middellange (6 maanden) en lange termijn (1 jaar) en dit bij verschillende temperaturen.
Biologische afbreekbaarheid, cytotoxiciteit en ecotoxiciteit
Mycosubtiline en surfactine zijn zeker natuurlijke moleculen, maar blijven toch potentieel giftig voor de mens en hun omgeving, en dit in hoge concentraties. Het gebruik van lipopeptiden resulteert in de aanvraag van een vergunning voor het op de markt brengen. Materia Nova en Lille 1 Universiteit voeren daarom een grondige studie uit naar de biologische afbreekbaarheid, cytotoxiciteit en ecotoxiciteit van de twee moleculen. Een eerste test van biodegradatie van surfactine is begonnen gedurende een periode van zestig dagen. We communiceren u de resultaten in de volgende BIOPROD-nieuwsbrief, die rond mei 2018 zal verschijnen.
Universiteit Lille 1 heeft de cellulaire modellen vastgesteld die worden gebruikt voor de studie van cytotoxiciteit.
Technische en economische validatie van pilot-opschaling
Ecologie is een topprioriteit, een niet-competitieve kost degradeert het naar de rang van exploitatie!
Smartbiocontrol richt zich op de industriële productie van lipopeptiden voor gebruik als fungicide in grote culturen. De economische realiteit moet niet worden verborgen in een dergelijk globaal en ambitieus project. Het is van vitaal belang om te komen tot lage productiekosten, zodat de aanschafkosten aanvaardbaar zijn voor de eindgebruikers.
Om dit te doen, analyseert het ISA in samenwerking met het Bioprotect-project de markt voor fungiciden die in het hele Interreg-gebied worden gebruikt. Deze markt is echter zeer strategisch, zoals blijkt uit de moeilijkheid om een nauwkeurige schatting te krijgen van de fungicidenvolumes die in de hele Interreg-zone worden gebruikt. Een onderzoek zal zich richten op twee delen van onze doelgroep, distributeurs en eindgebruikers om zo hun visie en ontvankelijkheid voor bio-pesticiden te bepalen. De inhoud van de enquête is afgerond en het ISA bevindt zich momenteel in een fase van het maken van afspraken met de gesprekspartners die de doelgroep vertegenwoordigen.
Elk proces met een industrieel doel moet een opschaling naar een pilot schaal meemaken. Deze projectie is een belangrijke stap en de volledige beheersing ervan zal leiden tot een productie van lipopeptiden aan een competitieve kostprijs. Lipofabrik voert een preliminaire studie uit in een bioreactor van 300L en voorlopige resultaten geven aan dat de groei van de stam bijna gelijk is aan die van een 3L-schaal. Aanmoedigende resultaten gezien de economische verwachtingen gelinkt met de opschaling van de productie van lipopeptide.
Een externe blik op Bioprod
Voor onze eerste getuigenis van een externe blik op, ontmoeten we Elodie van de B.V. Spenninck, producent en groothandel van biologische groenten en fruit op de markt van Gros de Lille (MIN de Lomme) sinds tien jaar. Elodie is bijzonder gesensibiliseerd voor bio-fytosanitaire producten door haar opleiding in plantenbiotechnologie.
Het is erg goed! Het is belangrijk om de bio-fytosanitaire markt te ontwikkelen met producten met een breed werkingsspectrum. We moeten zover mogelijk gaan in het onderzoek naar deze natuurlijke producten.
B.V. Spenninck commercialiseert al 10 jaar bio, we werden producent in twee fasen, de eerste in 2010 en de tweede in 2015. Tijdens deze tweede fase kregen we de toestemming om een permanente weide te transformeren in een bio cultuur. Voor verduidelijking, de omvorming van een permanente weide is alleen toegestaan in het kader van Bio en dit stemt ook overeen met onze wens om ons milieu te behouden.
Biologische landbouw laat ons niet toe om de gebruikelijke fytosanitaire behandelingen te gebruiken. Dus ik moet een onkruidwieder gebruiken tegen onkruid, een net om de aanval van insecten te voorkomen, het land omsluiten tegen konijnen en een haag planten om een schuilplaats te bieden voor hulpinsecten zoals het lieveheersbeestje, voor de biologische controle. Men moet begrijpen dat Bio geen preventieve behandelingen toelaat, maar alleen curatieve middelen of liever het curatief middel, omdat mijn enige remedie koperkalkloog is. De belangrijkste factor is vooral het weer dat de aanval van ziekteverwekkers sterk zal beïnvloeden.
Dit nieuwe product met antischimmelwerking biedt interessante perspectieven en dit zal ook afhangen van het gebruik ervan in preventieve of curatieve middelen. Dit alternatief voor de koperkalkloog is interessant met betrekking tot de ophoping van koper in de bodem. Ik denk ook aan de bescherming van de gezondheid van de gebruikers.
Ik stel me dit product meer voor als laatste redmiddel, curatief, om de schade te beperken in een cultuur. Ik beeld mij een behoorlijk efficiënt product in met een snelle actie. Voor de kosten is de vraag ingewikkeld. Producenten zullen bereid zijn iets meer voor een product te betalen, maar men moet binnen redelijke grenzen blijven, vooral omdat biologisch fruit en groenten over het algemeen iets duurder zijn dan de conventionele, zelfs al is dit niet altijd het geval!
Agenda derde semester
De 13e ontmoeting Planten-Bacteriën
29 januari-2 februari 2018 (Aussois, France)
https://colloque.inra.fr/aussois-plantes-bacteries-2018
ESBES 2018 – 11 th European Symposium on Biochemical Engineering Sciences
9-12 September 2018 (Lissabon, Portugal)
Het ESBES wil graag een netwerk van jonge onderzoekers realiseren. De uiterste indiendatum voor abstracts is 16 februari 2018.
We hebben deelgenomen aan de Libramont-beurs van 27 tot 31 juli
De Beurs voor landbouw, bosbouw en agrovoeding van Libramont is een reusachtige tentoonstelling in openlucht die elk jaar meer dan 220 000 bezoekers, 800 exposanten en 5000 merken verwelkomt op een terrein van 300 000 m².
Het is een buitengewoon uitstalraam van de landelijke wereld n zijn vele facetten: machines, veeteelt, het bos, agrovoeding, tuinbouw, maar ook onderzoek, onderwijs en cultuur.
De Beurs van Libramont vindt elk jaar plaats tijdens het laatste weekend van juli
http://www.foiredelibramont.be/libramont-fair/
Deze maandag, 22 mei 2017, stellen de partners van het INTERREG V-project SMARTBIOCONTROL hun grensoverschrijdend project en de eerste beloftevolle resultaten voor aan de pers.
Waar:
Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw
Karreweg 6
9770 Kruishoutem
NEWSLETTER BIOPROD #1 – MAART 2017
LANCERING VAN HET BIOPROD PROJECT EN DE SMARTBIOCONTROL PORTFOLIO PROJECT!
Op 6 oktober 2016 werd het SMARTBIOCONTROL PORTFOLIO PROJECT van INTERREG Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen officieel gelanceerd in Gembloux, België!
Gevormd uit een koepelproject (BIOCOMGEST) en vier deelprojecten (BIOSCREEN, BIOPROD, BIOPROTECT, BIOSENS), heeft de portfolio als doel nieuwe fytosanitaire biologische producten, voortkomend uit levende organismen voor de bio-controle van fytopathogene agenten te ontwikkelen, om op termijn het gebruik van fytosanitaire conventionele producten te vervangen. Deze ambitieuze portfolio wenst een globaal antwoord te geven van het onderzoek tot de identificatie van nieuwe multifunctionele moleculen (BIOSCREEN), de optimalisering van de productie en de formulering van de nieuwe biologische pesticiden (BIOPROD), het ontwerp/realisatie van de bio-sensors (BIOSENS) en de veldtesten van de nieuwe bekomen biologische pesticiden (BIOPROTECT).
De Frans-Belgische academische en industriële actors van het BIOPROD project willen nieuwe productiestrategies en formuleringen van weinig toxische biologische pesticiden op punt stellen om er hun economische gevolgen van te verzekeren door hun resultaten te valoriseren.
Hiervoor geniet het consortium over een budget van 1 835 064 € financieel ondersteund door de Europese commissie ter hoogte van 1 009 285 €, over de ganse periode van het project (2016-2020).
Het project geniet van de aanwezigheid en de pluri-disciplinaire expertise van:
BIOPROD: DOELSTELLINGEN IN DIENST VAN EEN BELANGRIJKE UITDAGING
De SMARTBIOCONTROL porfolio geniet van de ervaring van het Interreg Phytobio project (2010-2014). Deze laatste beoogde het ontwerp en de productie op pré-industriële schaal van nieuwe bio-fungicide fytosanitaire producten bedoeld voor de biologische strijd tegen pathologieën van bepaalde groenten en granen.
De productie van fytosanitaire biologische producten met als doel een bio-controle wordt al meer dan 30 jaar bestudeerd, zoals het eerste originele brevet van de US op het onderwerp bewijst. De literatuur is ook niet onaantrekkelijk, (Turner and Messenger, 1986) bestudeerden reeds de productie van phenazine uit een Pseudomonas stam in een bio-controle doel.
Evenwel, deze geavanceerde technologie werd gedurende vele jaren geconfronteerd met hindernissen (formulering voor het behoud van een stabiele molecule,..), een niet rendabele productie prijs en een lobbying van de industrie van conventionele fytosanitaire producten.
Onder de verschillende projecten van de SMART BIOCONTROL portfolio, is BIOPROD diegene welke ambitie heeft om de productie van interessante biologische moleculen te verhogen door gistingsproces om zodoende te beantwoorden aan de vraag van de landbouwers en een geloofwaardig alternatief te creëren en minder toxisch dan de klassieke conventionele fytosanitaire producten om een meer harmonieuze en respectvolle landbouw in ons ecosysteem toe te laten.
De partners van het BIOPORD project hebben als missie de resultaten van hun werken bij de verschillende doelpublieken te communiceren en te valoriseren: landbouwers, agroalimentaire actoren, fabrikanten en handelaars van fytochemische en academische producten en het grote publiek.
Om dit te bereiken, zullen de uitgevoerde pluri-disciplinaire acties in samenwerking met de Frans-Belgische partners, en de hulp van het Frans-Waals-Vlaanders Interreg programma het volgende inhouden:
BIOPROD PERSCONFERENTIES: SAVE THE DATE!
Aan uw agenda’s! De partners van het BIOPROD project organiseren hoogtepunten in communicatie voor de doelpublieken van het grensoverschrijdend gebied: landbouwers, agro-alimentaire actoren, verdelers van conventionele fytosanitaire producten en het grote publiek.
Wij nodigen de Nederlandstalige Belgen uit op een persconferentie, georganiseerd in PCG Kruishoutem, op 22 mei 2017, de dag voorafgaande het 69ste symposium op de beschermingsculturen georganiseerd door de Universiteit van Gent (zie meerder info hier).
Wij nodigen eveneens de Franse en Belgische actoren uit op een persconferentie georganiseerd op 2 juni 2017 in Duinkerke, in de marge van de 12de conferentie van het Europese Fonds voor de Fytopathologie en de 12de conferentie van de Franstalige fytopathologische onderneming, op de thematiek « De kennis in de vegetale fytopathologie verdiepen voor een agro-ecologische innovatie » (meer informatie hier).
U kan eveneens al de informatie aangaande de evenementen aan dewelke de partners van de SMARTBIOCONTROL portfolio deelnemen op onze site vinden (klik hier).